FAQ

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de meestgestelde vragen.

Huis kopen

Wat betekent kosten koper (k.k.)?

Kosten koper wordt veelal afgerond als k.k. Dit betekent dat de overdrachtskosten voor rekening van koper komen.

Deze kosten zijn de overdrachtsbelasting (2%), kosten voor de opmaak van de akte van levering en de inschrijving hiervan in het Kadaster.

Verder moet je als koper (meestal) rekening houden met kosten voor de opmaak van de hypotheekakte en de inschrijving hiervan in het Kadaster, kosten voor de hypotheekadviseur, een bouwkundige keuring, een taxatie en de kosten voor een aankoopmakelaar.

Hoe ben ik het snelst op de hoogte van jullie aanbod?

Wij brengen altijd als eerste onze klanten en woningzoekenden op de hoogte van nieuw aanbod. Via onze website kun je een zoekopdracht plaatsen en nemen wij jou op in ons bestand.

Ik zie een leuk huis bij De Laen, kunnen jullie dan mijn aankoopmakelaar zijn?

Wij mogen nooit voor 2 partijen optreden, want dat is belangenverstrengeling. Neem contact met ons op. Dan verwijzen wij je door naar een andere goede aankoopmakelaar.

Welke notaris moet ik kiezen?

De koper kiest doorgaans de notaris. Je kunt bij diverse kantoren offertes opvragen of wij kunnen je een aantal kantoren aanbevelen.

Wanneer zetten jullie de woning ‘verkocht onder voorbehoud’?

Dit gebeurt zodra de koopovereenkomst is getekend én de 3 dagen bedenktijd voorbij zijn.

Is mondelinge overeenstemming bindend?

Nee, een deal is pas zeker zodra beide partijen een handtekening hebben gezet in het koopcontract. 

Wat houdt een bieding per inschrijving in?

Bij een bieding per inschrijving krijgen alle kandidaten een eerlijke en gelijkwaardige kans om een (eind)voorstel in te dienen voor een woning. Na ontvangst van de biedingen zal de verkoper een keuze maken aan wie de woning gegund wordt.

Als ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?

Nee, het verkopen van een woning gaat altijd op basis van gunning. De hoogte van het bod is dus niet altijd leidend. 

Wat betekent ‘onder bod’ zijn?

Dit betekent dat er een bieding geaccepteerd is, de koopakte getekend is, maar de bedenktijd nog niet voorbij is. 

Huis verkopen

Wat is een vrijblijvende waardebepaling?

Bij een vrijblijvende waardebepaling komt één van onze makelaars bij jou thuis langs om meer te vertellen over onze werkwijze. Daarnaast krijgen wij daarmee ook een goede indruk van de woning om zo een passend advies te kunnen geven. De offerte ontvang je op zeer korte termijn van ons. Het gesprek is ter kennismaking en kosteloos.

Wat is het verschil tussen een vrijblijvende waardebepaling en een taxatie?

Een vrijblijvende waardebepaling geeft een goed beeld van de huidige waarde van de woning, maar is niet geschikt om te gebruiken voor bijv. een hypotheekaanvraag. Een taxatie is een officiële waardebepaling waarbij ook een uitvoerig rapport wordt opgesteld. Een taxatierapport kan gebruikt worden om bijv. een hypotheek af te sluiten.

Wordt een woning altijd bouwkundig gekeurd?

Nee, dit is afhankelijk van de voorwaarden van een kopende partij. Wanneer de kopende partij het willen uitvoeren van een bouwkundige keuring opneemt in een bieding, dan zal op een later te bepalen tijdstip een keuring uitgevoerd worden. 

Wat is een energielabel?

Als verkoper is er sinds een aantal jaren de verplichting om de bij de overdracht van een woning een energielabel af te geven. Dit label moet opgesteld worden door een erkend specialist. Wij helpen graag verder om in contact te komen met de juiste partijen die deze labels kunnen verzorgen. 

Taxaties

Hoe lang duurt de uitwerking van een taxatierapport?

Doorgaans houden wij 1 week aan ter uitwerking vanaf het moment van opname van de woning.