Welke invloed heeft Corona op de Pijnackerse woningmarkt?

WE DOEN HET SAMEN. Deze woorden staan groot op de homepage van onze website en gelden nu meer dan ooit! We moeten samen door deze vervelende periode en onze visie is dat wij hier alleen maar sterker en creatiever uit gaan komen! Uiteraard onder de voorwaarde dat we ons houden aan de regels die de overheid gesteld heeft.

Maar natuurlijk heeft u vragen. De afgelopen dagen zijn wij gebeld met veel vragen over de woningmarkt. De statistieken laten vooralsnog geen grote veranderingen zien en de krapte op de markt in deze omgeving is nog steeds heel groot. We blijven het nieuws nauwlettend volgen en merken dat het vertrouwen in de woningmarkt er nog steeds is. Zoals Onno Hoes, de voorzitter van de NVM, al aangaf: deze tijd vraagt om creatieve aanpassingen.

Wat wel gemerkt wordt, is dat de termijn om de hypotheek af te ronden gemiddeld iets langer duurt door het noodgedwongen thuis werken van medewerkers van hypotheekverstrekkers. Ook is bij sommige banken de hypotheekrente iets gestegen. Dit zal maximaal een paar tienden worden, ten opzichte van de huidige situatie, is de verwachting.

Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op!

WIE KOMT ONS TEAM TIJDELIJK VERSTERKEN?

advertentie zwanger

"Onze" 3e makelaar Nadine is zwanger en gaat er dadelijk voor een paar maandjes tussenuit. In die periode kunnen wij op kantoor wel een paar extra handjes gebruiken.

Wensen:

- enthousiast/teamplayer/alleskunner
- bij voorkeur geregistreerde (K)RMT-er
- minimaal 24 uur per week - voor periode van minimaal 6 maanden (ca. mei - oktober)

Ben of ken je iemand die uitstekend in ons team zou kunnen bijspringen? Bel of mail dan even naar kantoor.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Ander boetebeleid energielabel woningen

 

Vanaf 3 juli 2019 verandert het boetebeleid bij het energielabel voor woningen. De boetebedragen gaan omlaag. Tegelijkertijd krijgen woningverkopers direct een boete als het energielabel ontbreekt. Voorheen was dat een voorwaardelijke geldstraf.

Door een uitspraak van de de Raad van State op 17 oktober 2018 moest het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het boetebeleid aanpassen. Met ingang van 3 juli 2019 is deze aanpassing van kracht.

Verplichting

Verkopers van woningen moeten bij een transactie een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. Ontbreekt het label, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een ‘last onder dwangsom’ opleggen. Dit is een voorwaardelijke boete die vervalt als de woningeigenaar het energielabel alsnog registreert.

Het voorwaardelijke karakter van deze sanctie verdwijnt. De ILT legt voortaan een bestuurlijke boete op. Hierbij krijgt de verkoper géén mogelijkheid meer om de overtreding achteraf te herstellen.

De rechter bepaalde eerder dat er géén last onder dwangsom opgelegd mag worden als de woning eenmaal is verkocht. Dit omdat de verplichting geldt op het moment van verkoop. Wanneer dat moment voorbij is, kan de verkoper de overtreding niet meer herstellen. Een last onder dwangsom is dan onuitvoerbaar.

Hoogte boete

De hoogte van de boetes verandert ook. Als het label ontbreekt, kan de ILT voortaan een boete geven van € 170,- aan particulieren en € 340,- aan organisaties. Dit was € 405,- voor iedereen. De reden voor de verlaging is dat de boete voortaan direct wordt opgelegd. Momenteel heeft ruim 90% van de verkopers een energielabel beschikbaar bij de verkoop van de woning.
Bron NVM

Verhuizen zonder zorg!

verhuiscoupon stukje 2 10 2018