Terug naar overzicht

Cv-ketels op gas zijn voorlopig nog toegestaan voor appartementen

Mensen die een appartement of een huis met monumentale status hebben, hoeven hun cv-ketel op gas voorlopig niet in te ruilen voor een (hybride) warmtepomp. Ook voor huizen die binnen tien jaar via de gemeente worden aangesloten op een warmtenet, wordt een uitzondering gemaakt.

De Laen

Per 1 januari 2026 moeten alle cv-ketels die kapot zijn, worden vervangen door een (hybride) warmtepomp. Maar minister De Jonge voor Volkshuisvesting schrijft nu aan de Tweede Kamer dat voor die drie situaties een uitzondering wordt gemaakt. Wanneer zij dan wel over moeten op een warmtepomp, moet nog worden bepaald.

Te ingewikkeld

Volgens De Jonge is het bij appartementen ingewikkeld om warmtepompen te installeren, omdat ze geluidsoverlast kunnen geven of er geen aparte ruimte voor is. In de praktijk kan dat ertoe leiden dat de eigenaar van een appartement een deel van zijn kelder moet afstaan voor de warmtepomp, of in iemands woning een geluidswerende kast moet worden geplaatst, die ook weer ruimte inneemt.

Huizen met een monumentale status worden uitgesloten omdat daarvoor in veel gevallen een vergunningsplicht geldt, omdat een warmtepomp een te grote aanpassing is van het monument. Als een bewoner zijn of haar kapotte cv-ketel direct moet vervangen, zou dat een lastige situatie opleveren.

Voor huizen die binnen tien jaar worden aangesloten op het warmtenet wordt tot slot een uitzondering gemaakt omdat eigenaren anders twee keer moeten investeren in relatief korte tijd.

Bron: RTL Nieuws