'Een goede woning is belangrijker dan ooit!'

IMG 0445 klein

Op 12 maart kondigde het kabinet een periode van ‘sociale onthouding’ aan en sindsdien werden wij in heel Nederland hard geconfronteerd met de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus. In tegenstelling tot wat anderen beweren, loopt de woningmarkt in de eerste ca. 4 weken na de aankondiging van de maatregelen opvallend goed door. Dit stelt de NVM met een landelijk beeld, maar ook wij, de dames van de Laen Makelaardij, merken dit lokaal in onze eigen gemeente.

Het aantal woningen dat verkocht is, is weliswaar landelijk gedaald (met 12%), maar we zien dat de meeste huishoudens die op het punt stonden om een stap op de woningmarkt te zetten, deze stap ook daadwerkelijk maken. Statistieken laten zien dat er landelijk minder woningen te koop worden gezet. Maar die trend was al wat langer zichtbaar, sinds het vierde kwartaal van 2019. Het Coronavirus lijkt de afgelopen weken bij ons op kantoor zelfs een omgekeerd effect te hebben. Er staan bij De Laen Makelaardij nog ruimschoots woningen klaar om verkocht te gaan worden!

De woningmarkt is al lange tijd enorm overspannen. Door de recente ontwikkelingen neemt de vraag ietsje af, maar het aanbod neemt tegelijk ook wat af. Dat wil zeggen dat de krapte op de markt er nog steeds is. Dat maakt ook dat er van prijsdaling vooralsnog geen sprake is. Gemiddeld genomen wordt er nog steeds rond of boven de vraagprijs betaald voor een woning.

Wat de effecten van het Coronavirus op de langere termijn zullen zijn voor de woningmarkt in onze gemeente is lastig te zeggen. De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen. Mensen zullen ergens moeten wonen, en jongeren zullen op een gegeven moment alsnog op zichzelf willen.

Mensen die nu komen kijken, zijn dan ook oprecht geïnteresseerd om het huis te kopen is de ervaring bij De Laen. Waar er gemiddeld eerst 40 kijkers waren, heb je er nu nog 20. Dat betekent dat wij nog steeds veel potentiële kopers moeten teleurstellen.

Juist in deze tijd merk je hoe belangrijk een goede woning is. Een plek waar je je thuis en veilig voelt, en waar je nu ook prettig kan werken. De emotionele waarde van ons huis neemt daarmee alleen maar toe!


Bron: NVM